Direct Inloggen

Places Blog

Blijf op de hoogte van alles wat u als ondernemer moet weten!

maandag, 17 juli 2017

De bouwvak: bestaat dat nog?

De bouwvak: bestaat dat nog?

De bouwvak gaat binnenkort weer voor de verschillende regio’s van start. Hoewel de bouwvak tegenwoordig is gebaseerd op adviesdata liggen veel bouwprojecten tijdens deze periode stil. Maar is zo’n bouwvak nog wel iets van deze tijd en iets dat thuishoort in de hedendaagse economie waar werk 24 uur per dag en 7 dagen in de week doorgaat? Places.nl nam daarom ‘de bouwvak’  en de huidige ontwikkelingen omtrent dit onderwerp onder de loep.

Wat is de bouwvak?

De Bouwvak is een afkorting voor ‘Bouwvakantie’ en is van oorsprong een periode van vier weken waarin de gehele bouwsector verplicht vakantie had en alle bouwprojecten in Nederland stil lagen. Officieel is de bouwvak al in de jaren tachtig afgeschaft waardoor werknemers niet meer verplicht waren om in deze periode vakantie op te nemen. Toch hielden veel bedrijven zich lange tijd hieraan vast en is mede daardoor de term ‘bouwvak’ nog bij de meeste mensen bekend. Hoewel deze verplichte vakantieperiodes niet meer vastgesteld zijn, worden er wel nog ‘adviesdata’ gecommuniceerd van periodes waarin veel bouwbedrijven vakantie nemen. Deze periodes zijn verdeeld in regio Noord, regio Midden en regio Zuid.

Kansen voor de zelfstandige ondernemer

Hoewel de bouwsector minder conservatief is geworden wat betreft vakantieperiodes en steeds meer bouwbedrijven doorwerken tijdens de vakantieperiode, zijn er nog altijd bedrijven die gesloten zijn tijdens de bouwvak. Zeker wanneer bouwbedrijven afhankelijk zijn van leveranciers die wel gesloten zijn, moeten ze alsnog noodgedwongen vakantie opnemen of kunnen ze minder opdrachten aannemen. Dit is wellicht nadelig voor de grotere bedrijven, maar kan een kans zijn voor zelfstandige ondernemers. Vooral voor dit soort ondernemers, die minder afhankelijk zijn van grotere bedrijven en leveranciers, is er een kans om meerdere opdrachten aan te nemen tijdens de bouwvak en zelf pas later vakantie op te nemen. Voornamelijk particuliere opdrachtgevers zullen tijdens de vakantieperiode kleinere bouwprojecten willen starten en verschaffen daarmee werkgelegenheid voor zzp’ers die werkzaam zijn in de bouw. Het is daarom belangrijk dat voornamelijk deze ondernemers via een website of social media bekend maken dat zij tijdens de bouwvak werkzaam zijn en opdrachten kunnen aannemen.

Blijf geïnformeerd

Bent u geïnteresseerd in meer ontwikkelingen binnen het MKB? Lees dan ook meer over de nieuwe trends in ondernemersland! Naast de diensten die Places aanbiedt via Telefoonboek.nl, Beste.nl, Openingstijden.com en Places Antwoordservice, vindt u hier ook het laatste nieuws en up-to-date informatie voor het MKB. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met onze servicedesk via 024-3555299.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Google Analytics Alternative